2014. február 27., csütörtök

Nárcisz - Orgona

Nevét Narkisszosz mitológiai alakról, esetleg narkotikus (narkoa, görögül bénítani) tulajdonságairól kapta. Mivel évszázadok óta vadon és kerti növényként is előfordul, egyes populációkról szinte lehetetlen megállapítani, hogy botanikai értelemben fajt alkotnak-e, vagy keresztezett hibridekről van szó.
Magyarországon a csillagos nárcisz (Narcissus angustifolius) fordul elő, védett. Európa délnyugati részén honos a fehér nárcisz (N. poëticus). A sárga nárcisz (N. pseudonarcissus) jól ismert dísznövény. A kései nárcisz (N. serotinus) ősszel virágzik, köves legelőkön, garrigue-okban fordul elő.
Jelentése: Önimádat, formalitás;

Maradj olyan, amilyen vagy! Jelentése virágnyelven: „ Kacér, ábrándos lényed olyan, mint ez a szép virág: büszkén kihúzza magát, hogy azután fájdalmasan hajtsa le fejecskéjét.”. Maradj mindig ilyen édes…





















Várnai Zseni: Orgona


Rajtam a tavaszi szelek orgonálnak,
talán ezért hívnak engem orgonának,
április vad kedve suhogtatja ágam,
azután megfürdöm fényes napsugárban.

Orgona, orgona,
illatos muzsika,
zengő és libegő lila virág...
fürtjeim lengetem,
illatom pergetem,
szakíts le hát engem,
s légy boldog te világ,
légy boldog te világ!

Bimbaim bomlanak, virágdíszben állok,
már csak éppen május elsejére várok,
s dús lila fürtjeim zászlaját kibontom,
s orgonaillatom a világra ontom...

Orgona, orgona,
illatos muzsika,
zengő és lebegő lila virág...
fürtjeim lengetem,
illatom pergetem,
szakíts le már engem,
s légy boldog te világ!
Légy boldog te világ!

A közönséges orgona (Syringa vulgaris) az olajfafélék (Oleaceae) családjába tartozó faj. A Balkánon őshonos fajt először a törökök ültették kertekbe, tőlük került a keresztény Európába. Török nevéből (Leilak) származik a lila szín neve sok európai nyelvben.

Anyák napján és a ballagásokon jellemző növény. Jelentése virágnyelven: Vonzalmad kietlen éltemet mennyé varázsolja, e varázserő folytonos boldogságot ígér. Aki orgonát választ lakásába, az egyszersmind a tavasz istenien illatos leheletét is becsempészi a négy fal közé.
Ez a virág az elsöprő erő és a szeretet jelképe.
Ha valaki fehér orgonát ajándékoz, mintha csak azt mondaná: szeressük egymást!
A lila változathoz pedig a következő üzenet köthető: a szívem immár a tiéd. Legyen akár vegyesen, vagy magában, csokorban, esetleg szál virágként egy feltűnő vázában, az orgona mindig csodálatos.
Hosszú ideig elél vágva, edénybe állítva is, így sok időnk van kiélvezni szépségét és gazdag jelentéstartalmát. Jelent még ártatlanságot, első szerelemet
Ballagóknak azt mutatja, hogy megtalálják életútjukat, helyes életcéljuk felé haladnak tovább. Jelzi egyúttal az első igaz szerelem megtalálására való készségüket is. Anyák napján pedig azt a mágiát mutatja, mely az anyaságot, az anya és a gyermek viszonyát áthatja. Szimbolikus ereje jelentős.























Nincsenek megjegyzések: